9 april 2012

Lycka och lidande


“Why worry
there should be laughter after pain
there should be sunshine after rain
These things have always been the same
so why worry now
why worry now”
(Why worry, Dire Straits)
”Det är inte hur du har det utan hur du tar det!” eller ”Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder.” Har du hört det förut? Vad är det egentligen ordspråken säger? Jo att du och jag i stort sett är ansvariga för hur vi mår och om vi är lyckliga eller inte. Men är det verkligen sant?! Idag finns det hur många budskap som helst både i reklam och i självhjälpsböcker om att man är ansvarig för sitt liv och kan förändra det. Unga människor idag får höra att ”Du kan bli vad du vill” när de ska välja linje på gymnasiet eller går ut skolan.
På ett sätt är det ju sant. Vi har fler möjligheter idag än vad någon generation före oss haft (i alla fall vi som bor i västvärlden). De flesta av oss har möjlighet att välja viktiga saker som partner, vänner, utbildning, var man ska bo, yrke etc. Vi kan dessutom välja massor av andra saker som generationerna före oss inte kunnat – dagis, skola, elbolag, telebolag etc. En del av de här valen är förstås avgörande medan andra är väldigt betydelselösa. Men framför allt ger de oss en falsk tro om att vi kan välja och kontrollera allt i livet. Och det är också det budskapet reklamen försöker sälja till oss. Om du använder den här produkten blir du lite annorlunda (smalare, snyggare, friskare etc) och därmed underförstått lyckligare. De flesta av oss förstår ju att det inte funkar så men vi vill ju så gärna tro det ändå och konsumerar lite till.
Men vi kan inte styra över allt som händer i livet och genom att tro det blir vi bara olyckligare och mer stressade. Att acceptera att livet går upp och ner, att sorgliga saker händer, att vi är långt ifrån perfekta och framför allt att detta är självklart, naturligt och alltid kommer att vara så är en mycket mer framgångsrik väg till lycka. Men den säljer ju förstås inga prylar och lovar ingen quick fix och därför är det ingen som gör reklam för den.
Med det menar jag inte heller att vi är viljelösa offer som bara ska acceptera allt som händer och inte försöka påverka tillvaron och försöka se positivt på livet. Det är klart att om man bara äter skräpmat och aldrig rör sig blir man till slut både tjock och deprimerad. Jag menar bara att livet består av BÅDE OCH mycket mer än vi förstår. Både det vi kan påverka i allra högsta grad och det vi inte kan ändra på. Det finns saker som vi bär med oss och som vi inte kan styra – egenskaper och händelser som påverkat vem du är idag. Du kan heller inte påverka om någon blir sjuk, dör eller om företaget du jobbar på läggs ner. Och alla kan inte bli konsertpianister, fotbollsproffs eller forskare hur mycket vi än försöker för vi har inte de rätta förutsättningarna.
Det är som att sorg, ilska och misslyckanden inte får finnas idag. Vi ska alla vara så perfekta och leva perfekta (och likadana) liv. Men det är helt orimligt att leva ett liv utan sorg, ilska och misslyckanden och bara genom att acceptera att livet också innehåller dessa ingredienser blir vi hela människor. Och det är inte så att du gjort något fel för att detta drabbar just dig. Det vi ÄR ansvariga för i livet är att försöka ta oss igenom de mörka perioderna och släppa kravet på perfektion. Att förstå att det enda vi kan göra är vårt bästa och att det räcker. Att inte ducka för det som är jobbigt utan att ta sig igenom det för att sedan kunna gå vidare och försöka att ta emot lyckan och glädjen när den kommer tillbaka igen. Och att be om hjälp när vi inte vet hur vi ska göra för att komma vidare på egen hand. Det finns så många kloka människor som varit med om livets alla skeden och skeenden och gärna delar med sig av sin klokskap om vad vi kan påverka och inte.

Så lycka är både hur vi har det OCH hur vi tar det. Och visst kan man gå ut när det regnar om man tar på sig regnkläder och gummistövlar (eller bara går ut ändå och veta att det går att ta av sig de blöta kläderna när man kommer in igen) men jag kommer i alla fall alltid att tycka att det är härligare att vakna en morgon när solen skiner.




http://www.youtube.com/watch?v=_03uXQiz6eY

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar